علت و درمان بی اختیاری ادرار ناشی از چاقی و اضافه وزن
چاقی یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی در جهان است. این معضل بیماریهای دیگری را با خود میآورد که هر ساله میلیونها نفر را میکشند. این بیماریها شامل دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، سکته، زوال عقل و بسیاری از موارد دیگر هستند. در بحثهای مرتبط با افزایش وزن و چاقی، بسیاری از افراد فکر میکنند که این مشکل صرفاً به ارادهی شخصی فرد بستگی دارد. اضافه وزن نتیجهی رفتار خوردن میباشد. در صورتی که ما بیشتر از حدی که بسوزانیم بخوریم، وزنمان افزایش مییابد. اما اگر کمتر بخوریم و ورزش کنیم، وزن نیز کاهش مییابد.
چاقی و بی اختیاری ادرار
مردان، زنان و کودکانی که چاق هستند بیشتر در خطر ابتلا به بی اختیاری ادرار میباشند. آنها همچنین ممکن است علائم دستگاه ادراری تحتانی دیگری نیز داشته باشند. وزن اضافهی قسمت میانی بدن فشار غیر ضروری را روی عضلات کف لگن وارد میکند. این امر منجر به ضعیف شدن و افتادگی عضلات کف لگن میگردد. چنین وضعیتی به نوبهی خود میتواند منجر به نشت ادرار گرد. چاقی همچنین ممکن است منجر به دیابت نوع دو شود که باعث آسیب به اعصاب کنترل کنندهی مثانه خواهد شد. در صورتی که فرد وزن طبیعی یا شاخص توده بدن معمولی داشته باشد اضافه وزن ندارد. بهترین راه برای پیشگیری از بیاختیاری ادرار، که ممکن است در اثر چاقی آغاز شود یا بدتر شود، حفظ شاخص توده بدن در محدودهی سالم است. پزشک میتواند به شما برای یافتن شاخص توده بدن سالم کمک کند. وی به دستیابی و حفظ یک وزن سالم کمک خواهد کرد. همچنین یک برنامهی کاهش وزن سالم که شامل انتخاب غذاهای مناسب همراه با انجام ورزش مانند پیادهروی روزانه است را نیز معرفی میکند. برنامهی شما باید هرگونه مشکل سلامتی که ممکن است داشته باشید را در نظر بگیرد. به همین دلیل یک متخصص سلامت باید شما را در این مسیر هدایت کند و وی را در جریان پیشرفت خود قرار دهید.
دلایل اضافه وزن
رفتار انسان پیچیده است و متاثر از عوامل بیولوژیکی مانند ژنتیک، هورمونها و مدارهای عصبی میباشد. رفتار خوردن درست مانند رفتار جنسی و رفتار خواب تحت تاثیر فرایندهای بیولوژیکی میباشد. در ادامه ۸ عامل که علل اصلی افزایش وزن، چاقی و بیماریهای متابولیک هستند، ذکر شدهاند:
ژنتیک
چاقی دارای یک جزء ژنتیکی قوی است. فرزندان والدین چاق بسیار بیشتر مستعد ابتلا به چاقی میباشند. نمیتوان گفت که چاقی کاملاً از پیش تعیین شده است، زیرا ژنهای ما مانند سنگ نیستند! سیگنالهایی که ما به ژنهای خود میفرستیم میتوانند تاثیر زیادی روی اینکه کدام ژنها بیان شوند و کدام یک نشوند، داشته باشند.
تنقلات فرآوریشده
امروزه غذاها کمی بیشتر از مواد تصفیه شدهی ترکیبی با مواد شیمیایی هستند. این محصولات فرآوری شدهاند تا ارزان، ماندگار و با مزهی بسیار خوب باشند. تولید کنندگان مواد غذایی با تولید این تنقلات با طعم عالی کاری میکنند که ما بیشتر آنها را مصرف کنیم و بارها تصمیم به خرید این محصولات بگیریم.
اعتیاد به مواد غذایی
حقیقت این است که مواد غذایی کم ارزش میتوانند باعث اعتیاد در افراد مستعد شوند. افراد کنترل روی عادات خوردن خود را از دست میدهند، به همان ترتیبی که افراد الکلی کنترلی روی رفتار نوشیدن خود ندارند.
انسولین
انسولین یکی هورمون بسیار مهم است که میزان انرژی ذخیره شده را تنظیم میکند. یکی از عملکردهای انسولین دستور به سلولهای چربی برای ذخیره چربی و نگه داشتن چربی که حمل میکنند است.
داروها
داروهای شیمیایی بسیاری وجود دارند که میتوانند باعث اضافه وزن به عنوان یکی از عوارض جانبی خود شوند. نمونههایی از آنها شامل داروهای دیابت، داروهای ضد افسردگی و ضد روان پریشی و غیره میباشند.
لپتین
یک هورمون دیگر که در چاقی نقش مهمی دارد لپتین میباشد. این هورمون توسط سلولهای چربی تولید شده و سیگنالهایی را به هیپوتالاموس (بخشی از معز که مصرف غذا را کنترل میکند) میفرستد که سیر هستیم و باید خوردن را متوقف کنیم.
قند
میتوان گفت که قند به تنهایی بدترین بخش از رژیم غذایی مدرن است. دلیل آن این است که در صورت مصرف بیش از حد آن، قند هورمونها و بیوشیمی بدن را تغییر داده و منجر به اضافه وزن میشود.
اطلاعات غلط
مردم در سرتاسر جهان در مورد سلامتی و مواد غذایی اطلاعات نادرستی را دریافت میکنند. علت اصلی آن این است که شرکتهای تولید کننده مواد غذایی حامی مالی دانشمندان و بیشتر سازمانهای بهداشت و سلامت در جهان هستند.
تاثیرات اضافه وزن و چاقی روی سلامتی
افراد که دچار چاقی هستند در مقایسه با آنهایی که وزن طبیعی و سالمی دارند، بیشتر در خطر ابتلا به بیماریهای جدی مانند موارد زیر هستند:
- بیماری کیسه صفرا
- تمام علل مرگ
- فشار خون بالا
- افزایش کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب یا میزان بالای تری گلیسیرید (دیسلیپیدمی)
- دیابت نوع دو
- بیماری عروق کرونر قلب
- سکته مغزی
- آرتروز
- وقفه تنفسی در خواب و مشکلات تنفسی
- برخی از سرطانها (مخاط رحم، سینه، روده بزرگ، کلیه، کیسه صفرا و کبد)
- کیفیت پایین زندگی
- بیماریهای روانی مانند افسردگی، اضطراب و سایر اختلالات روانی
- بدن درد و مشکل در علمکرد جسمی
- بی اختیاری ادرار
درمان چاقی شکمی و بی اختیاری ادرار
ورزش
گنجاندن ورزشهای کف لگن در برنامهی ورزشی روزمره –صرفنظر از سن- به برخی از افراد برای داشتن کنترل بهتر روی مثانه و جلوگیری از نشت ادرار کمک میکند.
ورزش کگل
مردان نیز باید ورزشهای کگل را در برنامه ورزشی خود بگنجانند و این ورزشها تنها برای زنان نیستند. با افزایش سن مردان، آنها ممکن است با مشکلاتی مانند بزرگی پروستات مواجه شده یا به علت سرطان پروستات عمل جراحی انجام دهند. داشتن یک عضله کف لگن قوی ممکن است بتواند علائم بیاختیاری ادرار را کاهش داده یا به بازیابی قابلیت کنترل مثانه کمک کند.
غذاهای مقوی
روشی برای کمک به پیشگیری از بی اختیاری ادرار، به علت وزن اضافه در طول بارداری، مشورت با پزشک به منظور مصرف غذاهای مقوی به میزان مناسب در طول بارداری و انجام ورزشهای کف لگن که گاهی ورزشهای کگل نامیده میشوند، میباشد. تمرین این ورزشها در طول بارداری و سپس انجام آنها در ادامهی زندگی میتواند به بسیاری از زنان برای پیشگیری از ابتلا به بی اختیاری ادرار حتی با پیرتر یا چاقتر شدن کمک کند.
جراحی چاقی
یک مطالعهی جدید نشان داده است که جراحی چاقی (نوعی جراحی که برای کمک به فرد برای کاهش وزن استفاده میشود) علائم بی اختیاری ادرار را کاهش میدهد. این مطالعه همچنین دریافته است که موفقیت جراحی بی اختیاری ادراری ناشی از استرس در زنان چاق تقریباً مانند زنان بدون اضافه وزن میباشد. جراحی برای بی اختیاری ادرار ناشی از چاقی یا استرس باید با یک جراح معتبر و با دانش در این زمینه مورد بحث قرار بگیرد.