درمان مشکلات اداری ناشی از بیماری های کلیوی مانند انسداد و سنگ کلیه
بیماری مزمن کلیه که نارسایی مزمن کلیه نیز نامیده میشود به کاهش تدریجی عملکرد کلیه اطلاق میشود. کلیههای شما ضایعات و مایع اضافی خون را فیلتر میکنند و سپس از طریق ادرار خارج میشوند. هنگامیکه بیماری کلیه به مرحله پیشرفته میرسد مقدار مایع، الکترولیتها و ضایعات در بدن میتواند به سطح خطرناک برسد. در مراحل اولیه بیماری مزمن کلیه، ممکن است علائم چندانی نداشته باشید. بیماری مزمن کلیه ممکن است تا زمانی که عملکرد کلیوی شما به طور قابلتوجهی آسیب نبیند آشکار نشود. هنگامیکه بیماری کلیوی خفیف یا متوسط است، کلیهها نمیتوانند آب را از ادرار جذب کنند.
علل
بیماری مزمن کلیه زمانی اتفاق میافتد که یک بیماری یا مشکل عملکرد کلیه را مختل میکند و باعث میشود آسیب کلیه در طی چند ماه یا چند سال شدیدتر شود. بیماریهایی که باعث بیماری مزمن کلیه میشوند عبارتند از:
- دیابت نوع 1 یا نوع 2
- فشارخون بالا
- گلومرولونفریت، التهاب کلیه
- نفریت بینابینی، التهاب لولههای کلیه و ساختارهای اطراف آن
- بیماری کلیوی
- انسداد طولانیمدت دستگاه ادراری براثر مشکلاتی مانند پروستات بزرگ، سنگ کلیه و برخی از سرطانها
- ریفلاکس وزیکورترال، که باعث میشود ادرار به کلیهها بازگردد.
- عفونت مجدد کلیه
علائم بیماری مزمن کلیه
اگر آسیب کلیه به آرامی پیشرفت کند نشانهها و علائم بیماری مزمن کلیه نیز در طول زمان پیشرفت میکنند. علائم و نشانههای بیماری کلیوی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حالت تهوع
- استفراغ
- از دست دادن اشتها
- خستگی و ضعف
- مشکلات خواب
- تغییرات در میزان ادرار
- کاهش شدت هوشیاری
- گرفتگی عضلات
- تورم پا و مچ پا
- خارش دائمی
- درد قفسه سینه، اگر مایع در اطراف پوشش قلب ایجاد شود.
- تنگی نفس، اگر مایع در ریهها ایجاد شود.
- فشارخون بالا که کنترل آن دشوار است.
علائم و نشانههای بیماری کلیوی اغلب ویژه و خاص نیستند، به این معنی که آنها میتوانند به علت بیماریهای دیگر نیز ایجاد شوند. از آنجا که کلیهها بسیار سازگار هستند و قادر به جبران عملکرد از دست رفته هستند، علائم و نشانهها ممکن است تا زمانی که آسیب برگشتناپذیر رخ دهد ظاهر نشوند.
مراجعه به پزشک
درصورتیکه علائم یا نشانههای بیماری کلیوی دارید به پزشک خود مراجعه کنید. اگر مشکل پزشکی دارید که خطر ابتلا به بیماری کلیوی را افزایش میدهد، احتمال دارد که پزشک فشارخون و عملکرد کلیهها را با تجویز آزمایش خون و اوره بررسی کند. درباره ضرورت انجام آزمایشات از پزشک سؤال کنید.
پیشگیری
برای کاهش خطر ابتلا به بیماری کلیوی:
- دستورالعملهای داروهای بدون نسخه را دنبال کنید.
- وزن متناسب را حفظ کنید.
- سیگار نکشید.
- مشکلات پزشکی خود را با کمک پزشک کنترل کنید.
تشخیص بیماری کلیوی
برای تشخیص بیماری کلیه، ممکن است به آزمایشات خاصی نیاز داشته باشید، نظیر:
- آزمایشات خون: تستهای عملکرد کلیه میزان مواد زائد مانند کراتینین و اوره را در خون بررسی میکنند.
- آزمایشهای ادرار: تجزیه و تحلیل نمونهای از ادرار شما ممکن است ناهنجاریهایی را نشان دهد که به نارسایی مزمن کلیه منجر میشود و به شناسایی علت بیماری مزمن کلیه کمک میکند.
- تستهای تصویربرداری: پزشک ممکن است از سونوگرافی برای اندازهگیری ساختار و اندازه کلیهها استفاده کند. در برخی موارد ممکن است از سایر آزمایشات تصویربرداری استفاده شود.
- نمونهبرداری از بافت کلیه برای آزمایش: پزشک ممکن است نمونهبرداری (بیوپسی) از بافت کلیه را توصیه کند. بیوپسی کلیه اغلب با بیحسی موضعی با استفاده از یک سوزن بلند و نازک انجام میشود که از طریق پوست به کلیه شما وارد میشود. نمونه بیوپسی برای آزمایش چگونگی ایجاد مشکل کلیه به آزمایشگاه ارسال میشود.
درمان
بسته به علت اصلی برخی از انواع بیماریهای کلیوی میتواند درمان شود. اغلب بیماریهای مزمن کلیه هیچ درمانی ندارد.
درمان علت
پزشک شما بر روی کاهش و یا کنترل علت بیماری کلیوی کار میکند. گزینههای درمان بسته به علت متفاوت است اما حتی اگر مشکل زمینهای مانند فشارخون بالا کنترل شود هم آسیب کلیه ممکن است بازهم شدیدتر شود.
درمان عوارض
عوارض بیماری کلیه میتواند کنترل شود تا بیمار احساس راحتی بیشتری داشته باشد درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درمان دارویی برای فشارخون بالا، ابتلا به بیماری کلیوی ممکن است فشارخون بالا را شدیدتر کند.
- مصرف دارو برای کاهش سطح کلسترول، پزشک شما ممکن است داروهایی به نام استاتین را برای کاهش کلسترول توصیه کند.
- استفاده از داروها برای درمان کمخونی، در موارد خاص، پزشک ممکن است مکملهای هورمون اریتروپویتین را، گاهی اوقات با اضافه کردن آهن، توصیه کند.
- داروهایی برای از بین بردن تورم
- درمان دارویی برای محافظت از استخوانهای شما
- رژیم غذایی کم پروتئین برای کم کردن میزان مواد زائد در خون، همانطور که بدن شما پروتئین را از مواد غذایی حاوی پروتئین جذب میکند باعث تولید مواد زائد میشود که کلیه باید آنها را از خون شما فیلتر کنند.
- شاک ویوتراپی، شاک ویوتراپی درمان رایج برای رفع سنگ کلیه است. امواج شوک از خارج از بدن به سنگ کلیه ارسال میشوند و باعث میشود سنگها به قطعات کوچک شکسته شوند.
بی اختیاری ادرار ناشی از بیماریهای کلیوی
کلیهها خون را تصفیه میکنند و به دفع مواد زائد و مایع اضافی بدن کمک میکنند. کلیهها همچنین به کنترل تعادل شیمیایی بدن کمک میکنند. کلیهها بخشی از سیستم ادراری هستند که شامل حفرههای مثانه، مثانه و مجرای ادرار نیز میشوند. تغييرات عضله و تغييرات در ناتوانی توليد مثل مانند جذب آب از سيستم ادرار میتواند بر کنترل مثانه تأثیر بگذارد و درنتیجه مشکلاتی مانند ریزش ادرار يا اختلال در ادرار افزايش يابد.
درمان بیاختیاری ادرار
بی اختیاری ادرار ناشی از بیماری های کلیوی اغلب میتواند پس از آنکه پزشک علت را پیدا کرد، متوقف شود یا کاهش یابد. برخی از درمانهایی که به دیگران کمک کردهاند عبارتند از: دارو، رفتاردرمانی، تمرینات ویژه، بیوفیدبک، تحریک الکتریکی و جراحی.
داروها
بسته به مشکلات ایجاد شده داروهای متعددی برای درمان بیاختیاری در دسترس هستند. بعضی از این داروها به نام شل کننده مثانه با کاهش انقباض مثانه از نشت ادرار جلوگیری میکنند.
رفتاردرمانی
شما میتوانید با یک متخصص آموزشدیده کار کنید که به شما کمک میکند بیاختیاری و ریزش ادرار خود را کنترل کنید.
ورزش
شما میتوانید ورزش و تمرینهای ویژهای برای تقویت عضلاتی که از ریزش ادرار از مثانه جلوگیری میکنند یاد بگیرید.
بیوفیدبک
بیوفیدبک هم به شما کمک میکند تا مثانه را تقویت و عضله اسفنکتر را کنترل کنید.
تحریک الکتریکی
تحریک الکتریکی میتواند به شما در تقویت عضله اسفنکتر کمک کند و از انقباض مثانه زمانی که نمیخواهید جلوگیری میکند.
شاک ویوتراپی
درمان شاک ویوتراپی تکثیر عضلات مجرا ادراری را افزایش میدهد.
صندلی مگنت تراپی
صندلی مگنت تراپی قطعهای بسیار پیشرفته است که از میدانهای مغناطیسی استفاده میکند تا عضلات کف لگن را بهطور مشابه با تحریک عصبی (اگرچه قویتر) برای درمان بیاختیاری فشاری، فوری یا بیاختیاری مخلوط منقبض کند. صندلی مگنت تراپی تمام عضلات در منطقه کف لگن را بهمنظور بازسازی قدرت و استقامت و کنترل مثانه تمرین میدهد.